List

Het was voor mij een spannend gevoel wanneer ik te horen kreeg wie mijn klasgenoten dit jaar zouden worden. Met wie zal ik dit keer gaan samenwerken? Ik ben de afgelopen twee jaar veel met klasgenoten bezig geweest om concepten te verzinnen op digitaal gebied. Elke keer stuit ik bij het ontwikkelen van een concept op een cruciaal onderwerp: teamspel. Teamspel is the key to success. Maar hoe vorm je nou een ideaal team? In deze post wil ik de nadruk leggen op teamspel en de rollen die daarbij komen kijken.

Met mijn artikel begin ik met een legendarische uitspraak van voetballer Johan Cruijf: “Als je voor elke positie de beste speler kiest, heb je nog geen sterk elftal maar een team dat als los zand uiteen valt.” Hetzelfde kun je zeggen als je een team wilt bouwen voor je start-up. Je kunt geen voetbalwedstrijd winnen met 11 spitsen of een business bouwen met alleen maar salesgoeroes.

Ieder teamlid moet zijn unieke waarde kunnen inbrengen om de resultaten te optimaliseren. Een goed team daagt elkaar uit. En, dankzij hun diversiteit brengen ze een netwerk van andere mensen en resources mee. Dat komt goed van pas wanneer je een start-up wilt beginnen. Je moet mensen met verschillende vaardigheden bij elkaar zetten: het team moet multidisciplinair zijn.

Het ideale team is in staat om de meest uiteenlopende taken op te pakken. Iemand nodig om een voorstel te schrijven? Haal die persoon bij het team. Of wat doe je als je iemand nodig hebt om de website bij te houden? Waarschijnlijk haal je de programmeur. Ieder teamlid moet zich verantwoordelijk voelen om zijn taak op z’n best uit te kunnen voeren.

Als teamgenoten bezitten over dezelfde capaciteiten, interesses, kennis en vaardigheden dan zal de reeks opties waarop je inzoomt ongelooflijk beperkt zijn. Voorkom dat dit gebeurt en zorg ervoor dat je zo’n groot mogelijke point of view hebt. Het beste zou zijn als je een team kunt samenstellen met verschillende achtergronden, culturen en mindsets. Vaak is dat bij een project op school nog niet mogelijk, omdat je samenwerkt met klasgenoten van dezelfde opleiding. Deze hebben al enigzins gelijkwaardige interesses en denkwijzen. Grote bedrijven zoals Alphabet (moederbedrijf van Google) doen hun uiterste best om hun team zo gevarieerd mogelijk te houden. Daar wordt de creativiteit maximaal gestimuleerd.

Als je een visitekaartje bekijkt, dan staat daar vaak de functietitel van de desbetreffende persoon op. Maar wat belangrijker is bij het samenwerken is de rol die de speler inneemt. Rollen beschrijven de verantwoordelijkheden die iemand op zich neemt als deel van het team. Het ontwerpen van de juiste rollen helpt teamleden te begrijpen hoe en waar ze het beste kunnen bijdragen aan het eindresultaat. Op school deelden ze de projectgroepen in aan de hand van de 9 teamrollen van Belbin. Hiermee konden we onszelf onderscheiden ondanks dat we dezelfde opleiding doen, ongeveer dezelfde leeftijd hebben en vrijwel allemaal Nederlanders zijn.  Met al deze overeenkomsten wordt het lastig om het ideale team samen te stellen.

In het boek “Ontwerp Betere Business” van Patrick van der Pijl, heb ik geleerd dat er niet één rol is die het beste gespeeld kan worden, maar dat je het beste team maakt door een combinatie te maken van de volgende rollen:

  • De unusual suspects: de net-afgestudeerde student die je laatst hebt aangenomen, een energieke veelbelovende medewerker of een jonge idealist met interessante ideeën
  • Sales- en marketinggoeroes die de klant kennen
  • Een strateeg of productmanager die altijd de stip op de horizon in gedachten heeft
  • Geweldige visueel facilitators om het project vooruit te helpen en alle energie te benutten
  • De laterale denkers, buitenbeetjes, rebellen, hackers, ontwikkelaars en designers
  • Een executive die het project ondersteunt en verantwoordelijkheid neemt als het heel lastig wordt
  • Ambassadeurs en fans om de betrokkenheid te vergroten

Maak gebruik van de bovenstaande rollen en kijk in welke rol jij het beste thuishoort. Doe vooral niet wat grote corporate bedrijven doen: een team samenstellen dat alleen met elkaar te maken heeft bij meetings en discussies. Het doel van je team is dat het doet en maakt en leert en resultaten boekt. Daarmee bouw je een succesvolle start-up op.

Hartelijk bedankt voor de tijd die je hebt genomen om dit artikel te lezen. Ik ben wel een beetje benieuwd… welke rol neem jij vaak in tijdens het samenwerken? Plaats het hieronder in de comments of stuur me een berichtje via het contactformulier. Tot gauw weer! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *