List

De succesvolste bedrijven zijn organisaties die zichzelf steeds opnieuw uitvinden wanneer ze met disruptie worden geconfronteerd. Ze zijn actief bezig met het omzetten van businessideeën die voor klanten belangrijk zijn, ingebed in schaalbare en winstgevende businessmodellen. Tegelijkertijd excelleren ze in het aansturen van bestaande business. Ze leven en werken als een startup, terwijl ze duizenden of zelfs honderdduizenden mensen en businesses van miljarden euro’s managen. Ze cultiveren een cultuur waarin innovatie en executie harmonieus onder één dak leven. Hoe word je ook zo’n onoverwinnelijk bedrijf?

Volgens het nieuwste boek van Alexander Osterwalder en Yves Pigneur moet je hiervoor twee portfolio’s managen die bestaan met een totaal verschillende logica: de exploitatieportfolio en de exploratieportfolio. De eerste omvat bestaande bedrijven, producten en diensten die je managet en laat groeien. Het is een portfolio die een weerspiegeling is van wie je bent in termen van bedrijven die je bezit (exploiteren). De laatste omvat al je nieuwe bedrijfsmodellen, producten en diensten die je aan het testen bent. Dat is een portfolio wie je probeert te worden door de bedrijven die je aan het verkennen bent (exploreren). Een succesvol bedrijf geeft strategische sturing – en dat tegelijkertijd voor hun portfolio’s van bestaande en nieuwe business.

Exploreren: zoeken

De exploratieportfolio gaat over het zoeken naar nieuwe ideeën, waardeproposities en businessmodellen om de toekomst van je bedrijf te waarborgen. Zoeken betreft het maximaliseren van verwachte rendementen en het minimaliseren van innovatierisico. Je verbetert het verwachte rendement door te werken aan het ontwerp van je businessmodel. Ik ben in dienst als Venture Builder bij DSG om nieuwe businesmodellen te exploreren. Op onze innovatieafdeling verkleinen we zoveel mogelijk risco’s door voortdurend ideeën te testen en aan te passen en zo succesvolle nieuwe businessmodellen te lanceren.

Exploitatie: groeien

De exploitatieportfolio gaat om je bestaande businessmodelen op een groeispoor te houden. Dit omvat het opschalen van opkomende businessmodellen en het beschermen van succesvolle businessmodellen. Je waarborgt groei door rendementen te verbeteren en disruptierisico’s te minimaliseren. Dit bereik je het beste door al je businessmodellen te verschuiven van gedateerde naar sterke businessmodellen. Bij mijn werkgever DSG zijn ze actief bezig met de verschuiving van offline naar online en winnen ze prijzen op het gebied van B2B e-commere om bestaande business toekomstbestendig te houden.

De grootste verschillen tussen exploreren en exploiteren

Groeien vs. zoeken

De succesvolste bedrijven geven geen prioriteit aan exploitatie boven exploratie. Ze zijn er uitzonderlijk goed in om tegelijkertijd het hele continuüm te managen van het exploreren van nieuwe business tot het exploiteren van bestaande business. Steeds vaker is dit vermogen om exploratie en exploitatie te managen niet beperkt tot grote gevestigde bedrijven. Met de steeds kortere levensduur van businessmodellen in alle branches is het ook een kwestie van overleven voor mkb-bedrijven.

Toegevoegde waarde

Bedrijven die beide culturen kunnen managen en harmoniseren, creëren niet alleen waarde voor zichzelf. Kleine en grote bedrijven die zichzelf opnieuw uitvinden, hebben enorme positieve impact op de maatschappij. Zij zorgen voor economische groei en potentieel game-changing innovaties. De beste van die bedrijven stellen de impact op het milieu en de samenleving centraal in hun inspanningen om de wereld in positieve zin te veranderen. Bedrijven die constant innoveren en nieuwe businessmodellen uitzoeken, creëren ook constant nieuwe en betere waardeproposities tegen aantrekkelijke prijzen. Sommige innovaties kunnen onbeduidend zijn en alleen maar tot meer consumptie leiden. Maar veel innovaties creëren substantiële waarde voor klanten, in de vorm van gemak, entertainment, welzijn en voldoening.

Conclusie

Het is duidelijk geworden dat je als onoverwinnelijk bedrijf tegelijkertijd moet exploiteren én exploreren om waarde te creëren voor je eigen bedrijf, je klanten en de maatschappij. De meeste succesvolle organisaties worden daarbij niet beperkt door industriegrenzen. Sterker nog, vaak verleggen ze industriegrenzen en ontwrichten ze andere. Hun bedrijfsmodel of portfolio van bedrijven is niet het resultaat van het gebied waarin ze werkzaam zijn, maar het ontstaat vanuit een organisatie die constant nieuwe manieren zoekt om waarde te creëren rondom marktkansen.

Voel je vrij om een comment achter te laten als je dit artikel interessant vond. Wil je meer te weten komen over een duaal businessportfolio inclusief enkele praktische voorbeelden van superieure bedrijfsmodellen? Koop dan het nieuwste boek van Strategyzer. Een absolute aanrader! 😉

Gebruikte bron:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *