List

Volgende week start ik bij een nieuwe werkgever, Gritd, om startups succesvoller te maken. Maar waarom denk ik dat deze organisatie bij uitstek geschikt is om startups te laten groeien? Dat leg ik graag aan je uit in deze blogpost.

Wanneer startups vaker zouden slagen, dan zou dat de economische groei in de wereld drastisch vergroten. Startups lijken misschien in vergelijking met grote multinationals weinig te betekenen voor de economie, maar onderzoek toont aan dat een groot gedeelte van de banengroei wordt aangedreven door technologie startups.

Het is nog nooit zo makkelijk én goedkoop geweest om een startup te beginnen dankzij de nieuwste technologieën, denk aan cloud hosting, automatic ad bidding, on-demand logistics en software as a service. Als gevolg versnelt het tempo van de verandering. Omdat de golven van disruptie steeds sneller komen, kan een bedrijf alleen continuïteit waarborgen door zichzelf regelmatig aan te passen aan de omgeving. Vandaar dat corporate startups ook steeds belangrijker worden.

Het toenemende economische belang van startups, samen met verminderde barrières, heeft ertoe geleid dat de belangstelling voor ondernemerschap en innovatie wereldwijd explosief is gestegen. Over de hele wereld worden nieuwe ecosystemen opgebouwd met een breed scala aan startup programma’s. Zelfs op individueel niveau blijken mensen wereldwijd steeds vaker het ondernemerschap als carrièrepad te kiezen.

Maar ondanks het toenemende economische belang van startups, en de talloze accelerators, blijven we de patronen van succesvolle startup-creatie nog niet te begrijpen. Meer dan 90% van de startups mislukken. Voor de minder dan 10% van de startups die wel slagen, komen bij de meesten meerdere bijna-faillissement ervaringen onderweg tegen. Simpel gezegd, we zijn gewoon niet erg goed het creëren van innovatieve, schaalbare bedrijven.

Om deze reden ga ik werken bij Gritd: een organisatie met als hoofddoel meer startups significant te laten doorgroeien tot scale-ups. Dit bedrijf maakt data-analyses van startups om inzichtelijk te maken wat ze kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van een scan, kan Gritd ondernemers helpen om bewustere keuzes te maken waarmee ze hun slagingskans substantieel verhogen.

De meeste ondernemers weten niet precies welke koers ze moeten varen waardoor de focus versplinterd is. Ze woeden gebombardeerd met tegenstrijdig advies, wat verlammend werkt. Tegelijkertijd verzamelen startups veel meer kwantitatieve en kwalitatieve data dan voorheen.

Gritd heeft een algoritme gebouwd om deze data te interpreteren om zo ondernemers betere beslissingen te laten nemen. Vaak mist men gemeenschappelijke taal en handvaten in het startup landschap. Bij Gritd willen ze daar verandering in brengen door een bewezen framework aan te bieden. Bovendien bieden ze trainingen aan waarmee zowel ondernemers als startupadviseurs worden geholpen om de inzichten uit de data in de praktijk toe te passen. Hoe gaaf is dat?

Gritd helpt dus niet alleen startups consistent groeien, maar zijn vooral ook data-gedreven. Omdat dit mij aanspreekt, heb ik gekozen om te werken voor het bedrijf van Gijs en Stephan. Ik begin aanstaande maandag aan deze nieuwe baan. Ik heb er enorm veel zin in! 😃

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *