List

Ik studeer nu enkele maanden Commerciële Economie – Digital Business Concepts op de Fontys Hogeschool in Tilburg. Ondanks dat ik meerdere keren tegen mijn familie en vrienden heb verteld dat ik het erg naar mijn zin heb, weten jullie waarschijnlijk nog niet waarom ik specifiek voor deze studie heb gekozen. Daarom wil ik mijn blogpost wijten aan een toelichting over mijn studiekeuze.

Waarom heb ik voor deze opleiding gekozen?
Zoals velen van jullie weten, heb ik een passie voor ondernemerschap en technologie. Het is niet voor niets dat ik mijn eigen online maffiaspel had gecreëerd toen ik 15 jaar oud was. Naast het bouwen van online maffiaspellen, wil ook graag leren hoe je op andere manieren via het internet een goedlopend businessmodel kan neerzetten. En dat is precies wat deze studie mij leert. Tijdens de lessen kijken we naar innovaties en actualiteiten, waardoor je de gaten in de markt ziet voorbijkomen. Mijn opleiding leert me om de kansen op de markt aan te grijpen.

Waarom denk ik dat deze opleiding anders is?
Na één jaar Bedrijfskunde op het Avans te hebben gestudeerd, heb ik geleerd dat veel opleidingen nog een oude manier van lesgeven handhaven. Je wordt volgepropt met keiharde theorie die je uiteindelijk, wanneer je gaat werken, grotendeels weer vergeten bent. Ik zeg niet dat mijn opleiding dit totaal anders doet, maar ze denken wel na over hoe onderwijs op een andere manier gegeven kan worden. Ze proberen je zoveel mogelijk in projecten te laten werken met échte opdrachtgevers. Ze ondersteunen theorie zoveel mogelijk met praktijkgerelateerde onderwerpen. De opleiding verwacht ook niet dat je stil gaat zitten, maar zelf aan de slag gaat. Ik voel mij wel thuis in de ondernemende sfeer die er hangt.

Wat vind ik typerend bij deze opleiding?
De opleiding valt onder de school Academy for Creative Industries. Ik vind het creativiteit gedeelte erg belangrijk, omdat dit vanuit de arbeidsmarkt steeds meer gevraagd wordt. Het onderwijs heeft ervoor gezorgd dat wij onze creativiteit grotendeels kwijt zijn geraakt. Tekenen en schilderen zou mij erg slecht afgaan, maar er wordt bij mijn opleiding meer de focus gelegd op creatieve computerprogramma’s, zoals Adobe Photoshop, InDesign en Illustrator. Deze programma’s zijn te leren en kun je, door te oefenen, al gauw een weg in vinden. Kennis van deze programma’s gaat in mijn ogen een standaard worden, net zoals kennis van Microsoft Word en Excel nu vanzelfsprekend wordt gezien bij iedere organisatie.

Waarom denk ik dat dit de opleiding van morgen is?
De ontwikkelingen in de wereld gaan door de digitalisering razend snel en het gaat in de toekomst alleen nog maar sneller. Schrik niet wanneer je elektronica in je huis tegen je gaat praten, of gaat communiceren met andere voorwerpen. We zullen alleen nog maar meer online gaan en de offline en online wereld zou steeds meer met elkaar verbonden worden. Het zou in de toekomst niet raar zijn om een chip in het lichaam te hebben geïmplanteerd die allerlei metingen doet over je gezondheid. Natuurlijk is dit een eng idee, maar het zal ook veel voordelen met zich mee brengen. Ik geloof erin dat er technologie het belangrijkste onderwerp in het onderwijs gaat worden en daarom is dit een opleiding die kijkt naar de wereld van morgen.

Ik hoop dat het nu ook duidelijk is waarom mijn huidige opleiding Digital Business Concepts zo goed bij mij past. Hieronder heb ik nog een filmpje voor je waarom het huidige onderwijs niet goed is voor de creativiteit van de mens. Volgende keer wil ik een artikel plaatsen over de essentie van futurologie in het onderwijs. Ik zeg tot dan!

One Response to “Waarom heb ik gekozen voor DBC?”

  1. Marijke Andriese

    Goed stuk. Duidelijk, helder geformuleerd, ben benieuwd naar het vervolg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *